2 przepisy na jesienne kolacje
Skorzystaj z darów, które daje nam jesień i zaproś ukochaną osobę na własnoręcznie zrobioną kolację. Pomogą Tobie przy tym te 2 przepisy na jesienne romantyczne kolacje. Zobaczysz, że będzie przepysznie!
Kolacja nr 1
Zupa z dyni:
- 300 g miąższu z dyni,
- ząbek czosnku,
- olej do smażenia,
- odrobina wody,
- odrobina bulionu,
- sól, pieprz, papryka ostra, kilka gałązek pietruszki.
Wydrąż dynię, a następnie obierz ją ze skórki i pokrój w kostkę. Podsmaż ją na patelni z dodatkiem oleju. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj go na patelnię. Po chwili wlej odrobinę wody i całość duś pod przykryciem do momentu powstania masy. Następnie całość zblenduj z bulionem, by uzyskać wygląd gęstej zupy. Przed podaniem na stół podgrzej zupę przyprawiając ja solą, pieprzem i ostrą papryką, a następnie dodaj kilka gałązek pietruszki.
Pieczone jabłka:
- 2 średnie jabłka,
- 20 g rodzynek,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 20 g orzechów włoskich,
- pół płaskiej łyżeczki cynamonu,
- lody waniliowe.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Jabłka umyj i odetnij im górę z ogonkiem, a następnie wydrąż z nich gniazda nasienne. Do miseczki przełóż rodzynki, miód, orzechy włoskie i cynamon, a potem całość wymieszaj. Farsz przełóż do wydrążonych jabłek, a następnie przykryj je odciętą wcześniej górą z ogonkiem. Całość przełóż do piekarnika, a następnie piecz przez około 50 minut. Po tym czasie wyłóż na talerz nakładając obok lody waniliowe.
Kolacja nr 2
Makaron z warzywami:
- 2 papryki,
- 2 cukinie,
- 1 op. pomidorów w puszce,
- makaron (np. świderki),
- sól, pieprz, bazylia, oregano,
Makaron ugotuj według opisu na opakowaniu. Umyj wszystkie warzywa, a następnie pokrój cukinie w ćwiartki, a z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż całość na patelnię, a następnie podsmaż z dodatkiem oleju. Po chwili dodaj pomidory z puszki i duś do uzyskania konsystencji sosu. Na sam koniec dopraw solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Gruszki w cieście francuskim:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 3 gruszki,
- 3 łyżki cukru,
- cynamon.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto francuskie pokrój w paski o szerokości 2 cm. Owoce pokrój w grube plastry, wydrążając z nich gniazda nasienne. Pocięte gruszki owijaj paskami ciasta francuskiego. Całość przełóż na blachę, posyp cukrem z cynamonem i piecz przez 20 minut.
2 przepisy na jesienne kolacje
Mam nadzieję, że zainspirowałam Was do skorzystania z tego, co jesień daje nam najlepszego i wyczarowaliście dla ukochanych osób pyszne smakołyki!